IT-știi din București, plătiți sub colegii din India și penultimii din Europa. Graficul veniturilor
Sursa poza si informatii: Economica.net
Salariile inginerilor software la nivel global se bazează pe două componente esențiale: salariul net și beneficiile suplimentare, completate prin reglementări legale. În București, un inginer software câștigă în medie 39.848 de dolari anual, completat de 897 de dolari ca beneficii suplimentare, totalizând un venit anual de 40.745 de dolari. Acest nivel salarial este un factor important de atragere a investitorilor care doresc performanță cost-eficientă fără a sacrifica calitatea resurselor umane.
Comparativ, un inginer software din Bengaluru, India, realizează anual 35.090 de dolari, însă beneficii adiționale de 5.877 de dolari ridică câștigurile totale peste cele din București. În Delhi, salariul mediu este de 36.769 de dolari, cu beneficii de 5.991 de dolari. Ambele orașe din India depășesc astfel capitala României la capitolul coșului de compensare completat.
Dintr-un set de 75 de orașe analizate, Bucureștiul se află pe locul 72, fiind doar înaintea Budapestei (34.588 USD, cu beneficii de 4.496 USD), Buenos Aires (11.255 + 4.303 USD) și Manila (20.241 + 2.935 USD). Alinierea salariilor cu alte orașe est-europene evidențiază diferențe notabile: la Varșovia, venitul unui specialist software atinge 59.941 de dolari anual, adăugând beneficii de 13.271 de dolari, iar la Praga, acesta este de 59.413 de dolari cu beneficii suplimentare de 20.082 de dolari.
În schimb, zonele cele mai profitabile pentru ingineri software sunt îndeosebi San Francisco Bay Area și New York, unde veniturile ajung la 177.273 și respectiv 158.387 USD. Zurich este liderul pieței europene non-americane cu un salariu de 139.272 USD. Beneficiile adiționale cele mai avantajante se regăsesc la Paris, cu 36.634 USD, și Bruxelles, cu 34.413 USD.
Raportul evidențiază o cerere în creștere rapidă pentru expertiza tehnică în Polonia și Germania, în timp ce piețe precum Belgrad, Katowice, Leipzig și Lille capătă însemnătate. În România, centrele din București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara câștigă teren, grație resurselor umane bine pregătite în domenii STEM, costurilor operaționale reduse și unei calități generale de viață superioare, atractive pentru profesioniștii din domeniul digital.
„Globala mobilitate a muncii și munca hibridă au lărgit ușile pentru accesul la talente tehnice, oferind avantaje orașelor din Europa Centrală și de Est, precum cele românești, pentru a se transforma în hub-uri tehnologice cu adevărat competitive. Investițiile în inovație deep tech vor susține această direcție”, declară Mike Gedye, șeful departamentului Tech, Media & Telecoms pentru Europa la CBRE.
Transformarea digitală s-a intensificat în urma pandemiei, iar după o fază de restructurări, în 2024, sectorul tech a cunoscut o revigorare pronunțată a angajărilor, impulsionată de evoluțiile în domeniul inteligenței artificiale. Până în prezent, multe dintre marile companii au depășit nivelurile de angajare de dinaintea pandemiei.
Peisajul global al forței de muncă tehnice devine tot mai descentralizat, centrele emergente din Asia și Europa dezvoltându-se pentru a rivaliza cu mari centre tehnologice consacrate, precum Silicon Valley. Potrivit analiștilor de la CBRE, cererea robustă pentru forță de muncă specializată în AI, dezvoltare software și inginerie de date crește în toate piețele, fie ele tradiționale sau emergente, din care și România face parte.