Un dialog despre realități și provocările bugetului crescut în învățământ
Sursa poza si informatii: tion.ro
Bursa de 10 luni propusă de Marilen Pirtea: o ajustare necesară sau provocatoare?
Marilen Pirtea, rector al Universității de Vest din Timișoara și deputat PNL, propune o schimbare în modul de alocare a burselor școlare și universitare: reducerea perioadei de acordare de la 12 la 10 luni. Această propunere vine pe fondul exploziei costurilor cu bursele, care s-au majorat semnificativ în ultimii ani.
Pirtea, cunoscut și ca un consilier de încredere al premierului Ilie Bolojan, a explicat că această creștere de la 188 milioane la 4,7 miliarde de lei pune o presiune imensă asupra bugetului. Argumentul său se bazează pe ideea că o bursă de 10 luni ar reflecta mai bine realitățile economice și nu ar mai încuraja dependența de un venit constant pentru studenți și elevi, oferindu-le mai multă flexibilitate și, posibil, impunându-le să se angajeze în alte activități în timpul vacanțelor.
Această inițiativă poate părea controversată la prima vedere, dar rectorul UVT subliniază că o astfel de măsură ar putea stimula tinerii să fie mai proactivi și să își administreze mai bine resursele financiare.
Cu toate acestea, propunerea ridică întrebări legate de impactul asupra studenților care se bazează pe aceste burse pentru a-și acoperi nevoile pe durata întregului an universitar. În Timișoara și nu numai, va rămâne de văzut cum va fi primită și ce ajustări vor fi necesare pentru a proteja categoriile mai vulnerabile dintre studenți.
Indiferent de direcția în care se va îndrepta această discuție, este clar că problema bugetului pentru burse este una complexă și necesită soluții inovatoare și responsabile.