Raritatea pudrei de cacao, noua problemă a cicolatierilor, după criza untului de cacao. Prețurile pudrei de cacao se apropie de maximul istoric

Raritatea pudrei de cacao, noua problemă a cicolatierilor, după criza untului de cacao. Prețurile pudrei de cacao se apropie de maximul istoric Sursa poza si informatii: Economica.net

Într-o lume deja afectată de criza untului de cacao, ciocolatierii se confruntă acum cu o nouă provocare majoră: deficitul de pudră de cacao. Acest ingredient esențial din multe produse alimentare devine din ce în ce mai greu de găsit. În Statele Unite, prețul său a crescut semnificativ, cu aproximativ 16% pe parcursul ultimului an, atingând valori apropiate de maximele istorice.

Această situație reprezintă o nouă etapă într-o criză mai amplă, care a lovit piața globală a cacao, deturnând profiturile marilor producători de ciocolată și punând povara financiară pe umerii consumatorilor. Branduri cunoscute, precum Mars Inc. și Hershey Co., au fost nevoite să adopte strategii inovatoare pentru a face față costurilor crescute, precum reducerea dimensiunilor batoanelor și introducerea unor noi ingrediente, cum ar fi nucile. Totodată, s-au aventurat chiar în promovarea unor produse care exclud complet ciocolata.

Raaka Chocolate Inc., un producător de ciocolată artizanală situat în New York, se confruntă cu o provocare majoră: costurile pentru pudra de cacao s-au triplat față de perioada anterioară crizei. De asemenea, procurarea acesteia devine din ce în ce mai problematică. Nate Hodge, cofondator al companiei, menționează că toate importurile de pudră de cacao sunt deja contractate. „Este o adevărată provocare să găsești pudră de cacao în aceste zile”, afirmă el, specificând că Raaka se bazează pe un furnizor din Peru.

Conform consultanților de la KnowledgeCharts, prețurile din SUA s-au apropiat de 9.000 de dolari pe tonă, un nivel aproape de cel record din februarie. În Europa, prețurile au crescut și mai mult, depășind 10.000 de dolari pe tonă, apropiindu-se de recordurile atinse în mai.

Criza s-a intensificat pe măsură ce industria alimentară a încercat să înlocuiască untul de cacao cu produse mai ieftine. Însă alternativele pe bază de uleiuri vegetale nu au reușit să reproducă gustul și textura unice ale untului de cacao, forțând producătorii de dulciuri să utilizeze mai multă pudră de cacao pentru a menține calitatea și savoarea produselor.

Raritatea actuală a pudrei de cacao a declanșat o tendință de a căuta înlocuitori. Doehler Group SE, din Germania, a lansat recent un înlocuitor mai economic ce conține pudră de roșcoave. În plus, Ardent Mills LLC dezvoltă o pudră pe bază de grâu, care ar putea ajunge pe rafturile magazinelor anul viitor. Totuși, aceste alternative nu și-au demonstrat încă eficiența pe scară largă. Pudra de cacao rămâne esențială pentru aspectul și textura ciocolatei, iar lipsa acesteia nu dă semne de ameliorare.

Procesarea de cacao a scăzut semnificativ în primul trimestru al anului, atât în Europa — lider mondial în acest sector — cât și în America de Nord, atingând cel mai jos nivel din 2017 încoace. „Ne așteptăm ca prețurile să rămână la aceste valori ridicate”, afirmă Kojo Amoo-Gottfried, director de producție pentru America de Nord la Cargill Inc., al doilea mare procesator mondial de cacao.

Pe măsură ce industria continuă să navigheze aceste ape tulburi, inovația și adaptabilitatea devin cruciale pentru supraviețuirea pe piața mondială a ciocolatei.


Alexandru Radu

Alexandru Radu are 30 de ani și este născut și crescut în Timișoara, în zona Fabric. Absolvent de Jurnalism la Universitatea de Vest, Alex îmbină în articolele sale rigurozitatea informației cu pasiunea pentru orașul său natal. Scrie clar, direct și întotdeauna cu un ochi atent la ceea ce contează pentru comunitate: inițiative locale, decizii administrative, viața culturală și socială din orașul de pe Bega. Îl vei găsi deseori în Piața Victoriei sau pe malul Begăi, surprinzând în notițe momentele mici care definesc spiritul Timișoarei. Pentru el, azi în Timișoara este mai mult decât știri — este cronica vie a unui oraș în continuă mișcare.

Știri Generale

Știri Generale
ANPC a dat astăzi amenzi de 281.000 de lei operatorilor economici de pe Litoral
anularea sesiunii de recrutare din 2025
Aquatim și Universitatea de Medicină Timișoara promovează sănătatea prin campania #VaraAstaBeauApă – Hidratarea corectă, esențială în 2025 pentru comunitate!
Bărbat capturat cu arme de vânătoare ilegale ascunse sub scaunul mașinii
Calea ferată Ploiești – Focșani: Proiectul de modernizare a liniei de 143 km, aprobat la finanțare prin CEF, cu 45 de milioane de euro
Colecțiile Absolvenților de Modă și Design Vestimentar UPT la Gala MDVTM 2025, Iulius Congress Hall Timișoara
Copiii Din Centrele de Plasament Timiș Participă la Ateliere de Dezvoltare cu Asociația Ora lui Robert
Demolarea Heaven Stopată Legal, Primăria Pierde Proces Cheie. Alte Dispute Juridice Rămân Deschise.
Descoperirea neașteptată din mașină îți taie respirația!
Economiile românilor, în pericol. Metodele legale prin care îți poți proteja banii pentru zile negre. Sfaturile unui specialist
expoziții, concerte și Festivalul Medieval! Descoperă activitățile din oraș!