Provocarea Principală a Guvernului Viitor - Găsirea Fondurilor, Declarație Grindeanu în Problema Finanțării Proiectului

Provocarea Principală a Guvernului Viitor - Găsirea Fondurilor, Declarație Grindeanu în Problema Finanțării Proiectului Sursa poza: Economica.net

Analiza Stadiului Actual

Proiectul autostrăzii Comarnic – Brașov este la un moment de cotitură, iar problema principală este lipsa finanțării adecvate, susține Sorin Grindeanu, întrebat de un jurnalist de la TVR despre stadiul lucrărilor. Deși contractul a fost recent mutat de la CNAIR la CNIR, progresul este blocat din cauza neînțelegerilor dintre CNIR și antreprenor cu privire la numărul exact de foraje necesare.

Lipsa Finanțării - Un Obstacol Major

Grindeanu subliniază că nu doar acest proiect se confruntă cu dificultăți, ci și alte inițiative similare care se află în faza de studii de fezabilitate. Esențială pentru continuarea acestor proiecte este găsirea fondurilor necesare. În condițiile în care bugetul Ministerului Transporturilor ar rămâne la 14 miliarde de lei, multe din aceste proiecte ar rămâne blocate la stadiul de studii preliminare.

Transferul și Revizuirea Contractului

În luna februarie, Compania Națională de Investiții Rutiere a preluat contractul pentru completarea studiului de fezabilitate și dezvoltarea proiectului tehnic al Autostrăzii A3 Ploiești – Brașov. Acest contract, inițial gestionat de CNAIR, are o valoare de 46,5 milioane de lei fără TVA și include mai multe etape:

  • Revizuirea și finalizarea studiului de fezabilitate, ale cărui rezultate sunt așteptate până în aprilie 2025.
  • Elaborarea Proiectului pentru Autorizarea Lucrărilor de Construire (PAC), care are un termen de finalizare de șase luni.
  • Dezvoltarea Proiectului Tehnic de Execuție (PTE), de asemenea cu un termen de șase luni.

Planuri și Perspective

Gabriel Budescu, directorul general al CNIR, a menționat că s-a inițiat o analiză extinsă a documentației existente, solicitând Consitrans S.R.L să actualizeze graficul de execuție pentru a vedea în ce măsură acest calendar poate fi respectat. Obiectivul principal este lansarea în licitație a sectorului de autostradă dintre Cristian și Codlea.

Detalii Tehnice și Logistice

Conform Analizei Multi Criteriale a traseului, autostrada A3 Ploiești – Brașov, cu o lungime totală de 112 kilometri, începe din sudul Ploieștiului, continuând segmentul existent A3 București – Ploiești. Include și sectorul A3 Râșnov – Cristian, care a fost deschis circulației în 2020, iar traseul se va încheia la Codlea, în nord-vestul Brașovului. La Codlea, autostrada se va conecta printr-un nod de mare viteză cu autostrăzile A13 Sibiu – Făgăraș – Brașov și A13 Brașov – Bacău.

Concluzii

Acest proiect este unul esențial pentru infrastructura României, dar progresul său este puternic condiționat de identificarea unor surse de finanțare sustenabile. Cu planuri de extindere și interconectare a autostrăzilor deja existente, A3 Ploiești – Brașov poate schimba semnificativ fluxurile de trafic și transportul în România. Însă fără o finanțare clară și eficient gestionată, proiectul rămâne doar o promisiune pentru viitor.


Alexandru Radu

Alexandru Radu are 30 de ani și este născut și crescut în Timișoara, în zona Fabric. Absolvent de Jurnalism la Universitatea de Vest, Alex îmbină în articolele sale rigurozitatea informației cu pasiunea pentru orașul său natal. Scrie clar, direct și întotdeauna cu un ochi atent la ceea ce contează pentru comunitate: inițiative locale, decizii administrative, viața culturală și socială din orașul de pe Bega. Îl vei găsi deseori în Piața Victoriei sau pe malul Begăi, surprinzând în notițe momentele mici care definesc spiritul Timișoarei. Pentru el, azi în Timișoara este mai mult decât știri — este cronica vie a unui oraș în continuă mișcare.

Știri Generale

Știri Generale
ANPC a dat astăzi amenzi de 281.000 de lei operatorilor economici de pe Litoral
anularea sesiunii de recrutare din 2025
Aquatim și Universitatea de Medicină Timișoara promovează sănătatea prin campania #VaraAstaBeauApă – Hidratarea corectă, esențială în 2025 pentru comunitate!
Bărbat capturat cu arme de vânătoare ilegale ascunse sub scaunul mașinii
Calea ferată Ploiești – Focșani: Proiectul de modernizare a liniei de 143 km, aprobat la finanțare prin CEF, cu 45 de milioane de euro
Colecțiile Absolvenților de Modă și Design Vestimentar UPT la Gala MDVTM 2025, Iulius Congress Hall Timișoara
Copiii Din Centrele de Plasament Timiș Participă la Ateliere de Dezvoltare cu Asociația Ora lui Robert
Demolarea Heaven Stopată Legal, Primăria Pierde Proces Cheie. Alte Dispute Juridice Rămân Deschise.
Descoperirea neașteptată din mașină îți taie respirația!
Economiile românilor, în pericol. Metodele legale prin care îți poți proteja banii pentru zile negre. Sfaturile unui specialist
expoziții, concerte și Festivalul Medieval! Descoperă activitățile din oraș!