O nouă țară intră pe lista cu roaming gratuit în UE din 2026

O nouă țară intră pe lista cu roaming gratuit în UE din 2026 Sursa poza si informatii: Economica.net

Comisia Europeană face un pas semnificativ în îmbunătățirea relațiilor cu Ucraina, propunând includerea acesteia în zona de roaming gratuit a Uniunii Europene, începând cu anul 2026. Președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, a declarat că această mișcare urmărește să mențină cetățenii ucraineni conectați cu cei dragi atât în interiorul Uniunii Europene, cât și acasă. Prin acest gest, UE reafirmă suportul continuu pentru Ucraina, subliniind totodată legăturile din ce în ce mai strânse cu vecina sa estică.

Ce înseamnă aderarea la zona de roaming

Introducerea Ucrainei în zona comună de roaming aliniată pieței interne va permite cetățenilor ucraineni care călătoresc în UE să beneficieze de aceleași avantaje precum locuitorii țărilor membre. Astfel, aceștia nu vor mai plăti tarife suplimentare pentru serviciile de telefonie mobilă, fie că e vorba de apeluri, mesaje SMS sau utilizarea datelor mobile. Mai mult, utilizatorii vor experimenta aceeași calitate și viteză a rețelei mobile, precum și acces gratuit la serviciile de urgență.

Acordul propus prevede și prelungirea înțelegerii actuale dintre operatorii de telecomunicații din UE și Ucraina până la data de 31 decembrie 2025. Această extindere permite locuitorilor europeni și ucraineni să continue să beneficieze de facilitățile zonei de roaming fără taxe, până când Ucraina va deveni oficial parte a sistemului european de roaming.

Pașii următori pentru integrarea Ucrainei

Propunerea a fost deja înaintată Consiliului, iar dacă va fi aprobată, Ucraina va adera efectiv la zona UE „roaming la tarife naționale” de la 1 ianuarie 2026. Aceasta va oferi operatorilor de telecomunicații din ambele regiuni o perioadă pentru a se adapta din punct de vedere tehnic la noile cerințe.

Încă din 2017, regulile UE permit utilizatorilor din statele membre să își folosească telefoanele mobile în timpul călătoriilor transfrontaliere în UE fără a suporta costuri suplimentare, bucurându-se de aceleași tarife ca acasă. Integrarea Ucrainei în acest sistem marchează un pas important în extinderea beneficiilor pieței interne europene, demonstrând dorința continuă a UE de a sprijini și integra țările partenere din vecinătate.

Implicațiile geopolitice și economice

Această inițiativă nu este doar un simbol al sprijinului pentru Ucraina, dar reprezintă și un mesaj puternic pentru restul lumii cu privire la dorința UE de a-și extinde standardele și beneficiile către partenerii săi externi. Într-o perioadă în care Ucraina se confruntă cu provocări economice și de securitate, integrarea sa în zona de roaming UE ar putea stimula și mai mult colaborarea economică și culturală.

Pe lângă beneficiile evidente pentru consumatori, această mișcare ar putea contribui la stabilizarea și modernizarea sectorului telecomunicațiilor din Ucraina, încurajând investițiile străine și atragerea de noi jucători pe piața locală. În ansamblu, propunerea Comisiei Europene reiterează angajamentul său de lungă durată față de parteneriatul strategic cu Ucraina, facilitând în același timp o integrare mai profundă în structurile economice și sociale ale Uniunii Europene.


Alexandru Radu

Alexandru Radu are 30 de ani și este născut și crescut în Timișoara, în zona Fabric. Absolvent de Jurnalism la Universitatea de Vest, Alex îmbină în articolele sale rigurozitatea informației cu pasiunea pentru orașul său natal. Scrie clar, direct și întotdeauna cu un ochi atent la ceea ce contează pentru comunitate: inițiative locale, decizii administrative, viața culturală și socială din orașul de pe Bega. Îl vei găsi deseori în Piața Victoriei sau pe malul Begăi, surprinzând în notițe momentele mici care definesc spiritul Timișoarei. Pentru el, azi în Timișoara este mai mult decât știri — este cronica vie a unui oraș în continuă mișcare.

Știri Generale

Știri Generale
ce poți face pe 6 iulie 2025? Expoziții, târguri de adopții și multe altele!
Conductă spartă inundă zona Căii Aradului. Imagini detaliate!
CRAFT Timișoara, destinația supremă pentru evenimente de prestigiu național și internațional
Crâmpee și Cultură prin Lentila Aeroporturilor din Timișoara până la Capătul Lumii
Dumbrăvița pierde la limită în amicalul de la Hunedoara; Francez în probe marchează unicul gol!
Erdogan speră ca Turcia să fie reintegrată în programul SUA F-35
Fonduri Europene de Aproape 20 Milioane Euro pentru Noul Pod Solventul din Timișoara și Modernizarea Inelului IV de Circulație
FOTO Nouă pădure de blocuri. Ansamblu rezidențial gigant pregătit de Ionuț Negoiță pe terenul unei foste fabrici din București
Germania se pregăteşte să expulzeze delicvenţi şi criminali sirieni
Guvernul a dat înapoi: impozitul pe jocurile de noroc a fost scăzut
Impozitul pe cifra de afaceri a băncilor a fost îndulcit: băncile mici vor avea o cotă redusă la jumătate