Ne Propunem Instalarea a 2.500 MW Noi până la Finalul Anului, Incluzând Proiecte Majore la Iernut și Mintia

Ne Propunem Instalarea a 2.500 MW Noi până la Finalul Anului, Incluzând Proiecte Majore la Iernut și Mintia Sursa poza si informatii: Economica.net

Într-un context în care necesitatea de a extinde capacitățile energetice este mai presantă ca oricând, România își propune să adauge 2.500 MW la capacitatea sa energetică până la sfârșitul anului. Acest obiectiv ambițios a fost anunțat de ministrul Energiei, Sebastian Burduja, care a subliniat importanța proiectelor de la Iernut și Mintia în atingerea acestui țel.

Anul trecut, România a înregistrat un progres semnificativ cu instalații noi de 1.250 MW, echivalent cu totalul ultimilor opt ani. Acest succes istoric seteză o bază solidă pentru planurile de expansiune din 2023. Ministrul Burduja a detaliat că centrala pe gaze de la Iernut urmează să fie complet funcțională în acest an. Partea inițială a centralei de la Mintia, cu o capacitate estimată între 500 și 1.000 MW, va contribui de asemenea la acest obiectiv.

Un alt pilon al strategiei energetice pentru 2023 este energia verde. Prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), țara își propune inițial să instaleze 900 MW în energie regenerabilă. Totuși, Burduja estimează că până la sfârșitul anului, România va depăși această țintă, ajungând la peste 1.000 MW din surse verzi. Privind în viitor, obiectivul pentru 2024 este stabilirea unei capacități de 1.300 MW.

În contextul unor mari investiții financiare, Burduja a reamintit că aproximativ 14 miliarde de euro au fost alocate pentru proiectele energetice în ultimii doi ani, evidențiind și suma de 1,8 miliarde de euro din Fondul de Modernizare dedicată îmbunătățirii rețelei de transport și distribuție. Totuși, este necesară o finanțare suplimentară pentru a dezvolta în mod adecvat infrastructura energetică, a menționat el.

Pe lângă eforturile interne, România are și priorități la nivel european. Conform lui Burduja, un aspect esențial este interconectarea energetică între statele membre UE, fără de care nu poate exista o piață energetică unificată. Lipsa interconexiunilor în centrul Europei este o problemă critică, în contextul în care energia ieftină, produsă predominant în vestul continentului, nu ajunge la consumatorii din est. Acest deficit provoacă diferențe notabile de preț, de multe ori energia având un cost dublu în estul Europei în comparație cu vestul.

Prin aceste strategii și obiective clar definite, România își propune să nu doar să-și extindă capacitățile energetice, ci și să devină un actor important pe scena energetică europeană, asigurând astfel o dezvoltare durabilă și stabilitate economică pe termen lung.


Alexandru Radu

Alexandru Radu are 30 de ani și este născut și crescut în Timișoara, în zona Fabric. Absolvent de Jurnalism la Universitatea de Vest, Alex îmbină în articolele sale rigurozitatea informației cu pasiunea pentru orașul său natal. Scrie clar, direct și întotdeauna cu un ochi atent la ceea ce contează pentru comunitate: inițiative locale, decizii administrative, viața culturală și socială din orașul de pe Bega. Îl vei găsi deseori în Piața Victoriei sau pe malul Begăi, surprinzând în notițe momentele mici care definesc spiritul Timișoarei. Pentru el, azi în Timișoara este mai mult decât știri — este cronica vie a unui oraș în continuă mișcare.

Știri Generale

Știri Generale
ANPC a dat astăzi amenzi de 281.000 de lei operatorilor economici de pe Litoral
anularea sesiunii de recrutare din 2025
Aquatim și Universitatea de Medicină Timișoara promovează sănătatea prin campania #VaraAstaBeauApă – Hidratarea corectă, esențială în 2025 pentru comunitate!
Bărbat capturat cu arme de vânătoare ilegale ascunse sub scaunul mașinii
Calea ferată Ploiești – Focșani: Proiectul de modernizare a liniei de 143 km, aprobat la finanțare prin CEF, cu 45 de milioane de euro
Colecțiile Absolvenților de Modă și Design Vestimentar UPT la Gala MDVTM 2025, Iulius Congress Hall Timișoara
Copiii Din Centrele de Plasament Timiș Participă la Ateliere de Dezvoltare cu Asociația Ora lui Robert
Demolarea Heaven Stopată Legal, Primăria Pierde Proces Cheie. Alte Dispute Juridice Rămân Deschise.
Descoperirea neașteptată din mașină îți taie respirația!
Economiile românilor, în pericol. Metodele legale prin care îți poți proteja banii pentru zile negre. Sfaturile unui specialist
expoziții, concerte și Festivalul Medieval! Descoperă activitățile din oraș!