MVM și MOL semnează un parteneriat petrolier pentru a diversifica aprovizionarea energetică în Slovacia și Ungaria, cu accent pe țiței din Marea Caspică

MVM și MOL semnează un parteneriat petrolier pentru a diversifica aprovizionarea energetică în Slovacia și Ungaria, cu accent pe țiței din Marea Caspică Sursa poza si informatii: Economica.net

Într-un efort strategic de a diversifica sursele de aprovizionare cu energie în Europa Centrală, companiile maghiare MVM și MOL au semnat recent un acord comercial ce vizează extinderea surselor de țiței pentru rafinăriile lor din Slovacia și Ungaria. Conform acestui parteneriat, volumele de petrol prelucrate de MOL ar putea crește cu până la 160.000 de tone anual.

Un nou flux de petrol din regiunea Mării Caspice

Acest acord prevede transportul de țiței din regiunea Mării Caspice către terminalul Ceyhan din Turcia, folosind conducta de transport Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC). De acolo, petrolul va fi ulterior redistribuit către piețele Grupului MOL, optimizând astfel fluxul de resurse în Ungaria și Slovacia.

MOL nu este străin de țițeiul azer, pe care îl utilizează de mai mulți ani. În 2020, compania a achiziționat o participație semnificativă în câmpul petrolifer Azeri-Chirag-Gunashli (ACG), ceea ce a permis alimentarea regiunii cu 5 milioane de barili de petrol în 2022.

Implicarea strategică a Grupului MVM

Din 2024, Grupul MVM a intrat și el în joc, achiziționând o participație de 5% în proiectul de gaze și condensat Shah Deniz din Azerbaidjan. Această investiție nu doar că accentuează securitatea energetică, dar și etanșează o parte din țiței către Europa Centrală.

Pentru a susține această evoluție, MOL cumpără lunar în medie 100.000 de barili de țiței din exploatarea Shah Deniz, consolidând astfel rezervele energetice ale regiunii. Noul acord comercial dintre MOL și MVM este prevăzut să asigure un volum anual echivalent cu două transporturi maritime de țiței azer către regiune.

Un parteneriat strategic pentru securitatea energetică

Réka Martini, director de Strategie și Tranzacții în cadrul grupului MVM, a subliniat importanța acestei colaborări, precizând că "acordul dintre MVM și MOL reprezintă un exemplu de cooperare reciproc avantajoasă între cele mai mari două companii energetice din Ungaria". Inițiativa este aliniată cu obiectivele strategiei 2035 a Grupului MVM, având în vedere consolidarea securității energetice.

În același timp, MOL continuă să-și extindă diversificarea surselor de aprovizionare. Până în 2022, compania a investit deja 170 de milioane de dolari pentru dezvoltarea conductei Adria, îmbunătățind astfel infrastructura și diversificând sursele de țiței. Mai mult, MOL a testat până în prezent 14 tipuri de țiței din diverse surse, accentuând flexibilitatea rafinăriilor sale.

Un viitor promițător

Potrivit lui Gabriel Szabó, vicepreședinte executiv al segmentului Downstream din cadrul MOL, compania este hotărâtă să se asigure că aprovizionarea cu combustibil devine cât mai sigură și accesibilă. „Poziția MOL este clară: cu cât mai multe surse de țiței putem aduce în țările fără ieșire la mare din regiune, cu atât mai sigură și mai accesibilă devine aprovizionarea cu combustibil", a declarat acesta.

În ansamblu, acordul cu MVM este un pas considerabil în eforturile de a construi un portofoliu de aprovizionare solid și diversificat, reflectând angajamentul MOL de a asigura un viitor energetic stabil și economic în Europa Centrală și de Est.

Despre MOL

Grupul MOL, cu sediul în Budapesta, Ungaria, este un actor important în industria petrolieră și de gaze, având intervenții în peste 30 de țări și o forță de muncă de 24.000 de angajați. Cu un portofoliu extins de rafinării și petrochimie, precum și o rețea de stații de servicii în întreaga regiune, MOL își propune să atingă neutralitatea emisiilor de carbon până în 2050, reorientându-și operațiunile tradiționale către sustenabilitate.

Prin diversificarea continuă și investițiile strategice, MOL și MVM își consolidează poziția ca lideri în sectorul energetic din Europa Centrală, contribuind activ la securitatea energetică a regiunii.


Alexandru Radu

Alexandru Radu are 30 de ani și este născut și crescut în Timișoara, în zona Fabric. Absolvent de Jurnalism la Universitatea de Vest, Alex îmbină în articolele sale rigurozitatea informației cu pasiunea pentru orașul său natal. Scrie clar, direct și întotdeauna cu un ochi atent la ceea ce contează pentru comunitate: inițiative locale, decizii administrative, viața culturală și socială din orașul de pe Bega. Îl vei găsi deseori în Piața Victoriei sau pe malul Begăi, surprinzând în notițe momentele mici care definesc spiritul Timișoarei. Pentru el, azi în Timișoara este mai mult decât știri — este cronica vie a unui oraș în continuă mișcare.

Știri Generale

Știri Generale
Complex rezidențial de 14 etaje ia locul Epic Society și showroomului Dacia pe Calea Aradului
 Cum Studenții UPT Își Transformă Ideile în Realitate la Open Space Lab
Date de ultimă oră. Donald Trump a dat lovitura. Câștiguri uriașe din criptomonede
Demonstrațiile violente continuă în Irlanda de Nord. Polițiștii au fost atacați pentru a cincea noapte consecutiv
Înscrieri Deschise la Timișoara City Marathon 2025 - Prinde Reducerile Early Bird la Cursa Toamnei!
Înscrieri deschise pentru a treia serie a cursului GRATUIT de MARKETING ONLINE de la CCIAT, Timișoara, în septembrie-octombrie 2025!
Iranul renunță la negocierile cu SUA, pe care le consideră fără sens după atacurile Israelului
„Leon”, primul tren fabricat la Pașcani, va fi prezentat săptămâna viitoare
 Liceenii Propun Proiecte pentru Școli cu Buget de Până la 10.000 Euro!
Ministrul Mediului Mircea Fechet, la Praid: În continuare, suntem profund îngrijoraţi în legătură cu creşterea alarmantă a concentraţiilor de cloruri. Am notificat și partea ungară
Motociclista de 27 de ani, accidentată de un șofer neatent la ieșirea din Dumbrăvița, pe centura Timișoarei, într-o seară de sâmbătă.